Om Covid 19 (Coronasmittet)

  • Home
  • Om Covid 19 (Coronasmittet)

COVID 19 (Coronasmitte) er navnet på sygdommen forårsaget af nyt coronavirus

Der er flere typer Coronavirus – en familie af vira, der kan forårsage forkølelse, men også mere alvorlige luftvejsinfektioner. Verden har tidligere været vidne til, hvor alvorlige nogle Coronavirus kan være. I 2003 spredte SARS sig fra Sydøstasien til 28 lande, og senest har MERS forårsaget alvorlige lungeinfektioner i hele den arabiske halvø siden 2012. Typer af koronavirus forårsager begge disse sygdomme.

Da udbruddet af nyt Coronavirus (eller SARS-CoV-2) begyndte i 2019, var det en helt ny og ukendt undertype af Coronavirus. Vi lærer mere om nyt Coronavirus, sygdommen og epidemien hele tiden og tilpasser løbende vores vejledning til at matche den nuværende viden og situation.

De fleste mennesker, der får COVID-19, har slet ingen symptomer eller kun moderate symptomer som hoste og let feber og komme sig uden behandling. Imidlertid får nogle mennesker, der fanger det nye Coronavirus, alvorlig lungebetændelse – og især dem med højere risiko kan blive alvorligt syge af COVID-19.

Lær mere om coronavirus og COVID-19 på disse websteder:

  • ECDC (Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme)
  • WHO (Verdenssundhedsorganisationen) Nature Microbiology (World Health Organization)

Hvordan spredes ny coronavirus?
Du er sandsynligvis mest smitsom, hvis du har symptomer. Du kan dog stadig inficere andre, selvom du ikke har nogen symptomer.

Coronavirus overføres gennem dråbe og kontakt spredes på samme måde som for eksempel forkølelse eller influenza.

Dråbespredning
Når en inficeret person hoster, nyser eller råber, skubbes små dråber indeholdende virus ud i luften og kan sprede sig over korte afstande. Disse dråber kan inhaleres af en anden person eller lande i øjnene, næsen eller munden. Dråbetransmission forhindres effektivt ved at holde en afstand på mindst 1-2 meter fra hinanden. Mange mennesker sammen i små rum samt dårlig ventilation og luftcirkulation indendørs øger også risikoen for infektion. Så åbn døre og vinduer, og luft dit hjem regelmæssigt.

Kontakt spredning
Kontakt spredning kan forekomme ved direkte såvel som indirekte kontakt.

Direkte transmission opstår, når en inficeret person har spyt eller snude på hænderne og derefter for eksempel ryster hænder på nogen, der derefter fortsætter med at røre ved deres egen næse, øjne eller mund.

Indirekte transmission opstår, når en inficeret person enten hoster eller nyser eller rører ved noget med virussen på deres hænder. Den næste person, der kommer sammen og rører ved de samme overflader, kan derefter blive smittet, hvis de fortsætter med at røre ved deres egen næse, øjne eller mund.

Risikoen for spredning af kontakt reduceres ved ofte at vaske eller desinficere dine hænder og ved at rengøre kontaktpunkter og overflader regelmæssigt og grundigt.

Typiske symptomer:

  • Feber
  • Tør hoste
  • Åndedrætsbesvær
  • Muskelsmerter
  • Ondt i halsen
  • Tab af smagssans og lugt
  • Nogle kan også opleve andre symptomer såsom kvalme og opkastning. Det varierer, hvilke symptomer du får, og hvor syg du bliver.

Test, behandling og immunitet
Vi tester for ny coronavirus fra bagsiden af halsen. Overalt i verden er der forskning i behandling af og vaccination mod COVID-19. De danske sundhedsmyndigheder følger denne udvikling nøje.

Test for coronavirus
Du kan lave en aftale om Covid-19 (coronasmitte) test her: https://www.coronaprover.dk/

Hvordan testen tages, afhænger af dine symptomer:
Hvis du har øvre luftvejssymptomer – for eksempel ondt i halsen – eller slet ingen symptomer, tages testen med en vatpind bag på halsen.

Hvis du har symptomer på lungebetændelse, samles slimprøven fra dine nedre luftveje. Du får dine Covid 19 (coronasmitte) testresultater på den digitale platform: sundhed.dk.

Hvis der blev identificeret virus i testprøven, læser den danske tekst enten:

  • Positiv
  • Formodet positiv
  • Påvist

Hvis virus ikke blev identificeret i testprøven, læses den danske tekst enten:

  • Negativt
  • Ikke påvist
  • Behandling og vaccine

På nuværende tidspunkt er der ingen behandling eller vaccine mod COVID-19. Vi kan kun behandle symptomerne og ikke selve sygdommen.

Vi ved ikke, hvornår en vaccine vil være tilgængelig, men over hele verden arbejder forskere og virksomheder hårdt for at producere medicin og en vaccine mod COVID-19. I Danmark overvåger Lægemiddelstyrelsen situationen nøje og er parat til at godkende nye behandlinger eller en vaccine hurtigst muligt.

Lær mere om vacciner og medicin mod COVID-19 på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Immunitet og antistoffer
Vi ved, at de fleste vira, der forårsager infektioner i øvre luftveje, som influenza og andre typer coronavirus, giver dig immunitet i et stykke tid.

Currant-viden antyder, at de fleste mennesker opbygger en vis immunitet mod COVID-19, når de er kommet sig efter sygdommen. Der er udviklet tests, der kan detektere antistoffer mod hidtil ukendt coronavirus i blodet. Det er dog endnu uklart, i hvilket omfang antistofferne beskytter, eller hvor længe immuniteten holder. Derfor kan testen ikke forudsige, om du kan blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer som en del af forskningsprojekter og myndighedsovervågning. Du kan købe antistoftestsæt, men kvaliteten af disse tests varierer betydeligt. Vi anbefaler derfor, at du fortsætter med at følge den generelle vejledning om, hvordan du forhindrer spredning af infektion uanset.

Du kan lære mere om Covid 19 (Coronasmitte) fra Sundhedsstyrelsen her: https://www.sst.dk/da/corona.